16 kwietnia 2024
Kuchnia

Lody rzemieślnicze, a może lody włoskie lub amerykańskie świderki? Pomysł na lodowy biznes!

Marzysz o sprzedaży lodów? Zastanawiasz się, jak otworzyć taki biznes? Dowiedz się, jak powstają lody włoskie, amerykańskie świderki i rzemieślnicze oraz na co zwrócić uwagę, startując ze swoim lodowym biznesem!

Jak powstają lody z automatu?

Jak sama nazwa wskazuje – do produkcji lodów z automatu niezbędna jest odpowiednia maszyna. Od jej rodzaju zależy, jakie lody będziesz mógł oferować swoim klientom. Inne maszyny stosuje się do wytwarzania lodów włoskich, a inne – do produkcji świderków. Co jeszcze potrzebujesz – poza automatem – by zacząć sprzedawać te mrożone przysmaki? Przede wszystkim – odpowiedniego proszku do lodów włoskich czy amerykańskich.

Jak wygląda produkcja lodów z automatu krok po kroku? Na początek przepis na lody amerykańskie czy lody włoskie – proszek plus woda i krótkie dojrzewanie. Dokładne proporcje składników i czas dojrzewania wskazuje producent lodów w proszku. W ten prosty sposób powstaje gotowa mieszanka, którą należy wlać bezpośrednio do automatu. Następnie jest ona zamrażana w maszynie w sposób ciągły, przy wydawaniu kolejnych porcji lodów. I to wszystko!

Lody świderki czy delikatne lody włoskie?

Jak już wspomniano, do produkcji lodów włoskich i amerykańskich używa się innych maszyn. Mimo że podobne, to jednak są swoim skrajnym przeciwieństwem. Lody włoskie, zwane też soft, są znacznie delikatniejsze – wynika to z ich wysokiego napowietrzenia i produkcji w wyższej temperaturze w porównaniu z innymi rodzajami lodów. Lody amerykańskie są bardziej zwarte i twarde, powstają w niższej temperaturze, w specjalnych maszynach o wzmocnionej konstrukcji.

Jako przyszły sprzedawca i producent lodów włoskich czy amerykańskich musisz więc zaopatrzyć się w specjalną maszynę, dostosowaną do rodzaju deseru, który chcesz serwować. Przed podjęciem decyzji warto przeanalizować rynek i konkurencję. W jednej lokalizacji lody amerykańskie świderki będą lepszym wyborem, z kolei w innej lepiej sprawdzą się lody włoskie. Koszt automatu jest dość wysoki – wynosi średnio od 20 do 45 tys. zł – dlatego warto już na samym początku przemyśleć, który rodzaj lodów przyniesie większe zyski i szybszy zwrot z inwestycji.

Lody rzemieślnicze – najgorętszy trend!

Biznes oparty o sprzedaży lodów z automatu ma wiele zalet. Przede wszystkim – nie wymaga rozbudowanego zaplecza technicznego. Jednak istotną wadą jest duża konkurencja. Dlatego jeśli chcesz wyróżnić się na rynku, zadbaj o różnorodność oferty – np. poprzez wprowadzenie do niej lodów rzemieślniczych.

Do produkcji lodów rzemieślniczych, zwanych też tradycyjnymi, wykorzystuje się specjalne, małe maszyny – tzw. frezery. W nich płynne półprodukty są stale mieszane i schładzane – ta metoda umożliwia przygotowywanie lodów małymi partiami, jednak ich tradycyjny smak to wynagradza!

Poza frezerem potrzebne Ci będą wysokiej jakości komponenty do lodów rzemieślniczych, które zagwarantują wyjątkowy smak Twoich produktów. Znajdziesz je w ofercie producentów lodów w proszku – którzy również podążają za aktualnymi trendami! Jak dowiadujemy się od przedstawiciela marki Petra, wiodącego producenta mieszanek lodowych: Widząc potrzeby rynku wprowadziliśmy do naszej oferty komponenty do lodów rzemieślniczych. To jakościowe półprodukty i dodatki, które ułatwiają rozpoczęcie produkcji tradycyjnych lodów. Cieszą się ogromną popularnością – to doskonałe uzupełnienie oferty – naszej i naszych klientów.

Jak widać, marzenia o własnym lodowym biznesie nie muszą być trudne do spełnienia! Wystarczy dobra lokalizacja, odpowiednia maszyna i godny zaufania dostawca półproduktów i lodów w proszku.

Strona E-Wawa.pl wykorzystuje pliki cookies! Przeczytaj pełną Politykę Prywatności!

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close